Friday, October 23, 2009

Aseara Feri Baci ne-a aratat ce inseamna a fi FOTOGRAF - artist fotograf: inseamna om cult, de lume, diplomat, fin observator, fin cunoscator al naturii umane, tot timpul pregatit, tot timpul viu si in alerta! O sa ma aplec acum asupra culturii. Am aflat inca odata ca nu e suficient sa ai talent pentru ca sa fi profesionist si mai ales ca e obligatoriu sa fi cult pentru a fi creator. Nu ai voie sa incalci decat regulile pe care le cunosti.

Aceasta este o postare mai veche de pe situl unui prieten pe care am mai ajustat-o foarte putin:

"
Trebuie sa inveti notele
"- Daca vrei sa faci muzica, trebuie sa inveti notele!
  - Dar, tata, muzica se canta, nu se citeste!
  - Ei bine, daca nu vrei sa inveti muzica, atunci vei pazi porcii!
  - Daca este asa, mai bine invat muzica…”.
(Discutie intre George Enescu si tatal sau. Sursa: George Enescu - 50 de ani de la moarte)


Razvan: Odata notele invatate, micul Enescu a trecut direct la compozitie …
Oare asa e si in fotografie? Chiar e necesar sa stii notele?
  1. andraw says:
    … acum o iau ca o intrebare directa si raspund: eu cred ca da.
    “Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista.” spune un proverb romanesc. Poti sa ai talent cu carul, sa vezi, sa simti, sa surprinzi momentul in fotografiile tale, ce folos?! E un talent nefolosit. Fotografia ta, relativ la tine e nula. Spun cu convingere asta gandindu-ma ca slefuit, acest talent ar “rupe” orizonturile, ti-ar da alte perspective, te-ar forta sa te gandesti. Ce folos ca altora le place ce ai facut?! Tu te cunosti, stii ca a fost noroc, stii ca nu a fost de la tine, a fost de la “Dumnezeu”. (Sa nu intelegi gresit, nu sunt credincios. Nu ca ar fi gresit, dar nu ma prinde poza de enorias.)
    …imi vine in minte o poveste adevarata pe care mi-a spus-o antrenorul meu: Fiind el in Delta cu mai multi prieteni, un lipovean i-a cerut o tigara si el i-a dat un pachet si o sticla de votca care ii prisoseau desi nu le luase pentru a le da. Pentru ele lipoveanul i-a umplut barca de peste desi el nu ii ceruse decat 2-3 pesti mai mari pentru seara respectiva. Cand l-a intrebat pe lipovean, mai tarziu, dupa ce s-au cunoscut mai bine, de ce i-a dat mult mai mult peste decat ii ceruse el, lipoveanul a zis ca el stie ca nu are nici un merit pentru pestele pe care il prinde. Intr-o zi vine acasa cu lotca goala, alteori in 5 minute o umple. El nu are nici un merit, nu e munca lui decat cat s-a plimbat cu barca, a intins navodul si l-a scos, restul e dar de la Dumnezeu. Si i-a mai zis ca el stie ca pentru tigari si bautura ceilalti au muncit, mai greu sau mai usor, (nu conteaza pentru ca nu e munca lui si cine e el sa o aprecieze la altii?!). Asa incat se simte dator ca daca cineva isi rupe din ce a muncit ca sa imparta cu el, el la randul lui sa dea de cinci ori mai mult inapoi ca oricum nu e de la el, e de la Dumnezeu, si daca o fi ca ala sa merite ii va face folosinta, daca nu, Dumnezeu o sa-i ia inapoi ce nu i se cuvine…
    Asa si cu talentul, il ai e ok dar nu ai nici un merit. Fa ceva cu el, slefuieste-l si du-te la un nivel superior care sa te multumeasca cu adevarat. Munca de a ajunge acolo desi “ai suficient” doar cu talentul va face ca odihna de dupa sa fie mai dulce.
    … ma uit in urma la ce am scris si ajung la concluzia ca ar trebui sa ma citesc mai des, si si mai des sa tin si cont de sfaturile mele…
    sa “stii notele” in orice domeniu iti da sansa sa gandesti acel domeniu, sa-l cuantifici, sa-l matematizezi, sa il aprofundezi, sa il evaluezi in tine (si cu pacat si in altii), apoi sa creezi coerent. Poate celorlalti, mai inocenti decat tine in domeniul respectiv, nu o sa li se para ca faci altceva decat inainte.
    … dar tu stii.
"
Mi s-a parut ca se potriveste cu lectia de aseara.


0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails

Copyright


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Toate imaginile si textele nemarcate altfel, aflate pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite integral sau parţial fără permisiunea acestuia.

ACEASTA E LUMEA IN CARE TRAIM:










Validation



Pranav Mistry: The thrilling potential of SixthSense technology


La Freestyle Revolution Roumaine from PeRole.Ro on Vimeo.


Manifest




 

blogger templates | Make Money Online