Wednesday, August 18, 2010


Spunea aiKo intr-un comentariu anterior: "Cred ca inainte de a fi liberi trebuie sa intelegem in ce fel suntem captivi."...

Pentru ce e important sa stii asta?! Cred ca important e doar sa stii ca esti captiv si sa te stii pe tine, sa stii mai exact in ce fel vrei sa fii liber. Inainte de a fi liberi nu e nimic! Aceea e starea naturala! Dupa ea e "starea de sclavie". Mai intai esti liber si apoi 'inveti' regulile si iti insusesti temerile si fricile si asta te face sclav (al societatii, al presupunerilor etc.).


Suntem 'sclavi' in atat de multe moduri! Unele ne macina altele sunt acceptabile, altele le dorim. Tanjim dupa a fii sclavii care sunt 'obligati' sa faca anumite lucruri - alea care ne place sa le facem. Atunci cand simtim apasarea unei sarcini neplacute lucrurile se schimba radical... Ce am vrut sa spun e ca ne place sa facem anumite lucruri iar daca sunt si 'sarcina' atunci satisfactia sporeste, apare catalizatorul 'uite cate fac eu pentru tine!'.


Revin: atunci cand resimtim peretii, atunci suntem in mod automat captivi. Si atunci pentru ce sa mai stau sa ma intreb in ce fel sunt captiv? Pentru ce sa inteleg ce m-a adus in acea stare si cum anume?! Resimtirea gratiilor include constientizarea si intelegerea starii de captivitate, altfel noi am fi vizitatorii de la zoo si nu exemplarele!


...In legatura cu partea a doua, cu “eu credeam ca tu credeai ca eu credeam…”, sunt de total acord cu tine daca vrei sa spui ca suntem mult prea antrenati sa presupunem si apoi sa ridicam presupunerea la rang de ipoteza matemetica ce trebuie demonstrata. Da! Decodificam totdeauna cu cheia noastra ceea ce interlocutorul a codificat cu cheia proprie si suntem antrenati ca aproape niciodata sa nu luam in considerare ca s-ar putea sa fie chei diferite... E tragic si aproape dezolant sa iti dai seama ca asa te-a antrenat toata viata ta de pana acum si ca e poate singura lectie pe care ti-ai insusit-o cu adevarat de nota 10! ...ca a devenit parte din tine... Din acel moment ai de ales daca asculti interlocutorul din punctul in care cheia e publica, sau si mai corect fara cheie, sau continui sa presupui si sa decodezi cu simbolurile si dictionarul propriu. Spun 'si mai corect fara cheie' pentru ca ne simtim mai destepti sa metaforizam si sa alambicam si sa simbolizam lucrurile si asta presupune un 'dictionar' particularizat. Ne simtim prea banali sa folosim simbolistica si dictionarul cvasipublic atat cand cream mesajul, cat si cand il receptionam si decodificam. ...Necesita o inteligenta si o vointa de supraom al lui Nietzche pentru a lua lucrurile si comunicarile asa cum sunt prezentate. ...si necesita exercitiu!




Update: Prima oara am auzit de codificarea si decodificarea mesajului verbal si nonverbal de la o prietena. Ea propunea un joc pe care am incercat ulterior sa il dezvolt putin. E cam asa:
1.  se alege un cuvant (care eventual sa reprezinte un atribut uman, o stare etc., de exemplu 'prietenie'),
2.  fiecare scrie pe hartia proprie trei cuvinte care luate impreuna, inseamna pentru el acel cuvant ales initial. 3. dupa ce toata lumea a scris, se confrunta 'definitiile'.

E surprinzator sa observi cum atunci cand cineva spune ca e prieten cu X, se gandeste la respect, incredere si distractie, iar X primeste acest lucru ca fiind distractie, timp petrecut impreuna si buget comun, iar un observator independent de cei doi o vede ca o declaratie de loialitate, respect si recunostinta...

Mai departe se poate merge pana la a decodifica si defini similar si cuvintele din definitiile initiale, se pot alege definitii in 4 termeni sau cinci, se pot da ponderi termenilor si crea prioritati care analizate contextual spun multe despre oamenii respectivi. Succes cu acest 'joc' atunci cand aveti probleme de comunicare cu un apropiat!

3 comentarii:

Daliana Pacuraru said...

Eh, barierele ni le punem noi asa ca suntem liberi in functie de cat ne duce capul si cat de mare e distanta fata de ele...daca esti miop e posibil nici sa nu le vezi...Liber in cusca ta!

...cat despre decodificarea simbolurilor din realitatea celuilalt...ce sa zic...
Mai bine arata-le fotografia, gandul, poemul, muzica ta si ...fugi!
Lasa-i sa-si bata capul!
Salutari!

Un exemlar de la zoo

AnDRAW said...

@Wind, ce sa spun?! Tu esti vantul, tu esti gazela. Fugi! Eu stau si combat indiferent de cati nervi imi aduce asta... Gasesc o placere in a face asta, asa ma hranesc. ...si uneori mai si fug! :P

arcadia said...

A treia imagine mi-as face-o tablou si-apoi as filosofa in fata luio despre libertate, simboluri, muzici, poeme, ganduri...

Related Posts with Thumbnails

Copyright


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Toate imaginile si textele nemarcate altfel, aflate pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite integral sau parţial fără permisiunea acestuia.

ACEASTA E LUMEA IN CARE TRAIM:










Validation



Pranav Mistry: The thrilling potential of SixthSense technology


La Freestyle Revolution Roumaine from PeRole.Ro on Vimeo.


Manifest




 

blogger templates | Make Money Online