Friday, October 08, 2010

despre ratiune...

7 comentarii:

walkiria said...

"Cel ce învăţând revede din când în când cele învăţate, nu are astfel de bucurie parte?
Ca atunci când îi revine un prieten de departe, căci nu-i oare, reîntâlnindu-l, deplină bucuria ce o împarte?
Şi dacă, nepreţuit fiind de ceilalţi după merit, supărarea de a nu fi recunoscut nu-i dă totuşi ghes, nu înseamnă că-i între semeni Om Nobil, Om Ales?" a spus un mare ganditor chinez candva.

monique said...

O sa incep cu cateva citate despre ratiune :"Cu cat rationezi mai mult cu atat creezi mai putin"-Raymond Chandler;"Nu ratiunea este cea care dicteaza dragostea"-N. Titulescu;"Ratiunea este metoda lenta si intortocheata prin care cei care nu stiu adevarul il descopera"-Protagoras;"Ultima interventie a ratiunii este aceea de a recunoaste ca exista o infinitate de lucruri ce o depasesc"-Pascal.
Eu as spune ca dincolo de ratiune si de meritele ei incontestabile, imi place sa cred ca ca doza noastra, a fiecaruia, de "nebunie" ne face unici si irepetabili.
Referitor la fotografie e placut tulburator cum o imagine in cel mai pur stil al romantismului(miscare artistica si filozofica contra rationalismului) are drept titlu"despre ratiune". Nimic mai potrivit!Dincolo de vorbe imaginea e puternica si expresiva.Jocul de lumini si umbre accentueaza dramatismul si aduce in centrul atentiei speranta razei de lumina, claritatea si triumful ratiunii asupra haosului.
Excelent surprinsa1

Daliana Pacuraru said...

Eh, ratiunea!
Acuma nu inteleg ce-i cu titlul asta?!
Ce legaturi s-au facut in capul tau cand ai privit locul de trecere catre lumina....?
Sau... e numai o gaura in nori?
Salutari!

Daliana Pacuraru said...

Stai...ratiunea ca perceptie sau ratiunea ca sens?
Ma doare capul...
Salutari!

AnDRAW said...

@razboinico: surprinzator Confucius in context. Mi-ai dat de gandit, mai ales ca zilele astea citesc Analectele.

@monique: Multumesc pt interes. Desi citatele m-au ametit si n-am inteles nimic din ele, ultima propozitie a fost clara si concisa cum nici eu n-as fi potrivit-o mai bine!

@wind: o sa fiu didactic. Ratiunea e punctul de incepere al intelegerii lucrurilor. (nu ma lua cu sufletul si alte bla bla ca nu intru in polemica asta acum! :P) Raza de lumina incepe in punctul de inceput si "sta" pe linia pp de forta. Restul e haos si e modul in care se termina totul, indiferent daca e pamant sau cer.
Deci e perceptie si sens! Desi m-a luat pe mine durerea de cap incercand sa ma prind ce inseamna asocierea asta de cuvinte: ratiune-perceptie / ratiune-sens! :)

walkiria said...

Ei...ce sa spun ? Gand la gand sau... gand in gand cu alt cititor pasionat de Analecte! Pentru ca sunt doar o walkirie nu am sa incep sa teoretizez sau sa conceptualizez continutul acestei fotografii! Pur si simplu mi s-a parut genial titlul!Ce minunata potrivire! Imi place sa "arat cu degetul" atunci cand recunosc un OM ALES si sa spun RARA AVIS, RARA AVIS!

Daliana Pacuraru said...

Te las sa filosofezi...didactic!
Eu o sa ma intorc oricum...
Cat despre durerea de cap...si ea se afla undeva intre perceptie , sens , ratiune, haos , punctul de inceput si linia de forta!

Dezbatere placuta!
Salutari!

Related Posts with Thumbnails

Copyright


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Toate imaginile si textele nemarcate altfel, aflate pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite integral sau parţial fără permisiunea acestuia.

ACEASTA E LUMEA IN CARE TRAIM:










Validation



Pranav Mistry: The thrilling potential of SixthSense technology


La Freestyle Revolution Roumaine from PeRole.Ro on Vimeo.


Manifest




 

blogger templates | Make Money Online