Sunday, December 27, 2009



La asta se rezuma de fapt toata suma de optiuni cu care avem de-a face in viata: alegem sa fim fericiti sau alegem sa avem dreptate!


Asta inseamna ca atunci cand te certi cu vecinul (pentru locul de parcare pe care de cele mai multe ori pune el masina pentru ca ajunge inaintea ta acasa, dar pe care tu l-ai dezapezit de toata zapada aruncata de ceilalti vecini de pe locurile lor, sau pe care chiar l-ai platit la primarie) poti sa ii dai toate argumentele logice sau "strategice" si sa concluzionezi fie victorios "E un bou!", fie intelept "Ma bucur ca a inteles argumentele mele!" si mai apoi sa afli cine ti-a spart cauciucurile sau sa te miri de ce nu te asteapta cu liftul, sau poti sa fi fericit lasand sa curga lucrurile.




De fapt, viata curge peste noi la fel (nu intr-un fel fatalist, karmic sau religios ci liniar, cursiv, aristotelic). Ceea ce difera este modalitatea in care o percepem, povestea pe care o facem despre ea. Difera incrancenarea cu care ne agatam de "adevarul" nostru, de "dreptatea" noastra. Ne opintim sa convingem pe ascultator ca avem dreptate si pentru asta cream strategii: fie convingem (intai pe noi) ca suntem obiectivi si distanti, platonici si principiali, fie punem patos si credinta si efort in actiunile si vorbele noastre, fie ne adaptam la un cinism ostentativ, ori altceva. Realitatea e aceeasi indiferent de strategia noastra, de povestea noastra. Singura variabila este interpretarea noastra si gradul de generalitate pe care il dam povestilor noastre!


Exista mai multe feluri de a avea dreptate: suntem victime neputincioase, suntem calai, suntem cruciati pe cai albi, suntem datornici, suntem creditori, suntem singuri, suntem parasiti sau parasitori. Dar AVEM DREPTATE CA SUNTEM ASA! Interesant e ca aceasta alegere este intre doua lucruri din sfere diferite: a avea si a fi. Si nu percepem constient acest lucru. Rationalitatea noastra si educatia ne trag spre a avea, totusi sufletul intelege diferenta si "compenseaza" punandu-ne in situatia de a avea dreptate tot despre un fel de a fi. Pentru ce chinul acesta? Un lucru care s-a intamplat este deja in trecutul nostru, nu-l putem ne-face. Pentru ce chinul de a justifica realitatea, trecutul? Unde este acceptarea? Unde este fericirea?


A fi fericit e o stare de A FI si prin urmare nu e conditionat nicicum de A AVEA. Consideram ca daca obtinem "cutare" sau "cutare" atunci o sa fim fericiti. De fapt posesiunea respectiva ne mai ridica putin statutul social, ne face sa avem alte orizonturi si alte necesitati. Fericirea ce vine cu "a avea" dureaza putin, dureaza atat cat ii ia ochiului sa vada noile orizonturi si creierului sa poftesca urmatorul "ceva". Apoi, nemultumirea (o alta stare de a fi) preia controlul si ne impiedica iar sa fim fericiti. Cum ar fi sa fim fericiti ACUM, chiar in acest moment, pentru tot ceea ce suntem si nu pentru tot ceea ce avem?!


Cine suntem noi este ceea ce ne misca in viata. Ceea ce avem este temporar si prin urmare efemer; este incarcatura pe care o purtam pentru a ne face viata mai comoda. Fara indoiala ca sa te duci sa faci dragoste cu partenerul intr-un loc minunat te face fericit. Sa mergi acolo cu masina este doar mai comod decat sa mergi cu tramvaiul, dar nu te face mai fericit. Prin urmare, "a fi" este animalul de povara care trage dupa el caruta cu posesiunile noastre ("a avea"). E intelept sa pui carul inaintea boilor?!


Cum ar fi sa acceptam ceea ce avem acum si sa ne preocupam mai mult de cine suntem? Cum ar fi sa renuntam la acest fel aproape maniheist de a gandi si sa ne refugiem in PREZENT, in ACUM, in EU SUNT?! Cine suntem azi ne influenteaza perceptia si povestea pe care (ne-)o spunem despre fapte, despre realitati...


"Dum vivimus, vivamus!"



(Fotografiile de arhitectura sunt exterioare de la Muzeul Enescu - Bucuresti)

10 comentarii:

Sorin Stuparu Fotograf said...

Ai dreptate, defapt nu poti sta in mijloc ca un "GRI Absolut" intre alb si negru, simti nevoia, umana, de a lua o pozitie. Este exact situatia dintre religios/credincios vs iluminat. ... Si discutia e lunga. Daca nu ai vazut inca "AVATAR" du-te! e bestial. Bafta si "Sarbatori fericite".

PS: De preferat in 3d :)

Catalin said...

Prima imagine, cu subiectul tăvălit prin zăpadă, este plină de viaţă.
În ceea ce priveşte dilema cu dreptatea şi fericirea, ambele sunt relative. Nu le poţi avea liniar şi la infinit. Uneori mai trebuie să te alegi cu cucuie, iar alteori să guşti, involuntar, din cucuta Xantipei.
Mulţam de urări şi să auzim numai de bine.
PS: Eu iţi recomand două filme :) Vengeance şi 9. Dacă nu ai timp de moll, să-mi spui...si rezolvăm

Unknown said...

placut redata geometria pietrei.

AnDRAW said...

Multumesc. Venind de la tine e un compliment deosebit.

Hudini Silviu said...

frumoase cadrele de arhitectura, imi plac

davidpostatny said...

Bune fotografii

AnDRAW said...

Multumesc mult. Invat...

Adrian Petrisor said...

Faine lucrari ! Felicitari !!!

AnDRAW said...

Multumesc tare mult!

Klaudia J said...

excellent image, composition, fine play with light and BW ...

Related Posts with Thumbnails

Copyright


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Toate imaginile si textele nemarcate altfel, aflate pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite integral sau parţial fără permisiunea acestuia.

ACEASTA E LUMEA IN CARE TRAIM:










Validation



Pranav Mistry: The thrilling potential of SixthSense technology


La Freestyle Revolution Roumaine from PeRole.Ro on Vimeo.


Manifest




 

blogger templates | Make Money Online