Sunday, July 24, 2011


"INSTÍNCT, instincte, s. n. Complex de reflexe înnăscute, necondiționate, proprii indivizilor dintr-o anumită specie și care le asigură dezvoltarea organismului, alimentarea, reproducerea, apărarea. – Din fr. instinct, lat. instinctus."

Se spune ca instinctul este animalic si nu-l poti controla. Instinctul este in general privit ca un complex ce include individul si obiectul de interes, strans legati prin actiune. Un tot unitar, indisolubil si in general un ansamblu regresiv in psihologia individului.

Si totusi… ce face ca cele trei elemente sa fie atat de puternice impreuna? Cel mai probabil este promisiunea premiului, satisfactia „garantata” in urma implinirii actului. Trei are stabilitate. Trei este legatura stabila cea mai puternica in natura, autobalansata, teoretic imposibil de rupt din interior. Si atunci? Inseamna ca vom ceda intotdeauna instinctelor? Ca nu avem niciodata puterea sa iesim de sub dominatia lor?

Instinctul este animalic si il poti controla daca te cunosti pe tine insuti suficient de bine. Ca sa rupi unitatea instinctului trebuie sa introduci intre cele trei elemente un al patrulea, ceva ce va subrezi legaturile. Cred ca cel mai la indemana este interesul, motivatia instinctului. Cand analizezi astfel, prin prisma motivatiei, vei putea sa legi fiecare dintre cele trei elemente de conceptul „motivatie” si astfel sa inlocuiesti stabilitatea lui trei cu puterea unui doi polarizat. Asta inseamna ca formezi trei cupluri (individ – motivatie; obiectul de interes – motivatie si actiune – motivatie) care fiecare contine legaturi mult mai puternice decat cele dintre elementele instinctului. Cele trei cupluri, armonios interconectate prin cele trei motivatii, dau astfel stabilitate individului, el nu se pierde, nu resimte ca o pierdere nerealizarea instinctuala, iar per total ii servesc constient in implinirea de zi cu zi. Astfel, instinctul poate fi sublimat prin ratiune in ceva mult mai puternic. Poti produce o alunecare a pornirii de la directia initiala catre altceva, catre ceva ce iti alegi constient si rational.



...Stau si ma minunez de mine! Am trait pana acum cu inocenta si naiva intrebare “ce face un tigru cand ii agiti o bucata de carne cruda prin fata?”. Am trait cu “realitatea“ ca raspunsul la intrebare este incert. Am trait ca si cum tigrul va face ce vreau eu sa faca. Am trait cu asteptari. Am trait ca si cand la poker castiga intotdeauna cartea mai buna.






Am vorbit cu un prieten si mi-a pus aceasta intrebare. Am desconsiderat-o, apoi am vazut copila asta intinzand mana dupa niste gandacei si am primit esenta povestii.



 Nimic nou sub soare.

2 comentarii:

arcadia said...

Prima imagine a fetiţei este fantastică!
La fel să-ţi fie săptămâna! :)

Anonymous said...

"Ce-nselator instinct ne-arata telul/Ducandu-ne viclean cu zaharelul?"...

Related Posts with Thumbnails

Copyright


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Toate imaginile si textele nemarcate altfel, aflate pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite integral sau parţial fără permisiunea acestuia.

ACEASTA E LUMEA IN CARE TRAIM:










Validation



Pranav Mistry: The thrilling potential of SixthSense technology


La Freestyle Revolution Roumaine from PeRole.Ro on Vimeo.


Manifest




 

blogger templates | Make Money Online