Wednesday, August 11, 2010

despre aspiratie...

Spuneam data trecuta ca am fost educati, antrenati, de toata viata noastra cu tot ce cuprinde ea, carti, scoala, prieteni, dusmani etc., sa credem cu convingerea lui "stiu" ca astazi suntem asa cum suntem datorita si din cauza celor trecute deja. Simtim asta in fiecare celula din noi si pe baza acestui lucru facem reguli: "daca fac asta o sa patesc ce am patit data trecuta (sau ce a patit X)". Facem reguli in viata noastra cu simplitatea si usurinta cu care judecam si dam sfaturi.

Ce uitam este ca numai pe un calculator nu-l poti convinge sa faca altceva repetand aceeasi succesiune de operatii. Uitam ca doar acolo timpul este suspendat si culorile sunt numere intregi. Uitam ca viata este "analogica"...


Cum ar fi daca am trai in fiecare moment ca si cand viitorul pe care ni-l dorim ne reprezinta si ne croieste?! Probabil ca am incepe sa ne simtim fericiti si in siguranta chiar de atunci. Si culmea este ca ne-am simti asa fara a fi in aria pe care o controlam. In general, ne asteapta viitorul pe care il "vedem".


In mintea noastra credem ca visam sa facem un lucru sau altul, cand, de fapt, noi doar dorim acel lucru, aspiram la el... E oare vreo diferenta intre a visa si a dori? Eu cred ca da. E diferenta pe care ti-o da "vizualizarea" acelui lucru. Am spus "credem ca visam" si nu "visam" pentru ca nu suntem obisnuiti sa imaginam lucrurile. Nu suntem obisnuiti sa gandim in cuvinte ci in idei si feelinguri. Ce e rau in asta? Pai asta face diferenta. In capul nostru stam cu aspiratia, cu dorinta, cu ideea si nu facem pasul urmator logic: sa materializam ideile si sentimentele in cuvinte si mai departe cuvintele in vorbe si mai departe vorbele sa le insufletim in imagini pentru ca apoi sa facem munca pentru a materializa visul! ...ramanem la stadiul de dorinta...



Ma intorc la regulile pe care ni le impunem... Am citit carti, am mers la scoli, avem "scoala vietii" si toate astea ne "indreptatesc" sa credem despre noi ca suntem destepti si isteti si nimeni nu ne poate "face". Uneori, totusi, suntem "rapusi" de cate o situatie din viata si nu ne revenim. Se intampla asta oare pentru ca regulile noastre au creat tipare de gandire si actiune? Se intampla oare asta pentru ca suntem fixisti si rigizi? O judecata despre ceva sau cineva se termina automat cu o sentinta: "e jigodie!", "e cocalar", "e frumoasa!", "e urata!", "E!"... Stim noi, cand suntem pe "modul automat", sa vedem, sa recunoastem in noi acest fixism, aceasta lipsa de dinamica in gandire, acest "carton" pe care il citim de parca ar fi indicatorul vietii noastre?






Pe cand pe marii zei poetul ii dispretuia
si-n contra pe Bachus si pe muze in versuri venera,
din barca de pe lac s-a aplecat sa mai sarute-odata luna -
si s-a 'necat.

3 comentarii:

Daliana Pacuraru said...

Poate nu trebuie sa materializam nimic....!
Poate visul este lanul de secara al fiecaruia...!
De ce sa-l transformam in muntele lui Sisif, intr-o realitate de care oricum ne izbim cu fruntea pana in praselele capului?
Lasa visul in pace...tot el ne va scoate la liman!
...desi suntem rapusi, depersonalizati, uniformizati, fixisti, rigizi, fara inocenta sinceritatii, blazati, resemnati si pusi pe "automat"!
Noroc cu unii care fotografiaza pasari!
Salutari!

aiKo said...

Poti sa iti acoperi ochii pentru a nu vedea lucrurile pe care nu vrei sa le vezi, poti sa iti astupi urechile ca sa nu auzi cuvintele pe care nu vrei sa le auzi, dar nu poti sa-ti inchizi inima la lucrurile pe care nu vrei sa le simti! Si cum cum spunea Paler:"Avem timp pentru toate.
Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine"

Klaudia J said...

great image, atmosphear and colours, very interesting text .... ahoj K

Related Posts with Thumbnails

Copyright


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Toate imaginile si textele nemarcate altfel, aflate pe acest site sunt proprietatea autorului şi nu pot fi folosite integral sau parţial fără permisiunea acestuia.

ACEASTA E LUMEA IN CARE TRAIM:










Validation



Pranav Mistry: The thrilling potential of SixthSense technology


La Freestyle Revolution Roumaine from PeRole.Ro on Vimeo.


Manifest




 

blogger templates | Make Money Online